~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Poruke SAD i EU: Građansko uređenje je budućnost BiH

- Naša vizija Zapadnog Balkana je da sve zemlje budu građanske, a ne samo vlasništvo određene etničke grupe. U BiH to bi poboljšalo osjećaj za nacionalni, državni identitet za razliku od njegove tradicionalne etničke pripadnosti - kazao je Matthew Palmer, novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", naveli su iz State departmenta, saopštavajući odluku o njegovom imenovanju.

Nasuprot Palmerovom stavu, koji je zadao ozbiljan udarac politikama u BiH koje smatraju da je konstitutivnost jedino rješenje, i nasuprot mišljenjima cijelog civilizovanog i demokratskog svijeta je stav lidera HDZ-a Dragana Čovića koji još uvijek brani princip jednakopravnosti naroda, a ne građana. Čović građanskim uređenjem BiH prepada svoje glasačko tijelo, kao što to rade i lideri ostalih etničkih stranaka.

Građansko uređenje je budućnost BiH, to je pitanje vremena, a ne pitanje političkog stava ili vizije - to je nešto što se postepeno uvodi učešćem u procesu evropskih integracija. Krajnji rezultat će biti građanska država koja se temelji na zaštiti ljudskih prava svakog pojedinca, a ne naroda koji su "konstitutivni". U modernoj demokratskoj državi, kakva hoćemo da budemo, svi su građani konstitutivni.

Amerikanci su konačno shvatili da moraju pojačanim angažmanom biti prisutni na ovom prostoru, prije svega zbog odnosa Srbije i Kosova, ali i zbog prilika unutar BiH. Za BiH dobar je znak da američka administracija neće dozvoliti opstrukciju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno prema putu BiH u evroatlantske integracije, što u kontinuitetu provodi Dodik u dogovoru sa predsjednicima Srbije i Rusije Aleksandrom Vučićem i Vladimirom Putinom.

"Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU. Država je ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom. Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU", stav je Palmera.

Redakciji portala Demos.ba je drago da je ono što mi naglašavamo godinama potvrdio jedan ozbiljni predstavnik međunarodne zajednice, a svi se možemo uvjeriti da se na Balkanu bez odluke velikih sila ništa ne može desiti.

Krug 99 je 2017.godine također govorio o ovoj temi.

Umjesto etničko-teritorijalnog koncepta ”konstitutivnosti naroda” treba uvesti koncept ravnopravnosti građana u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, rečeno je na sesiji nezavisnih intelektualaca ”Kruga 99” na temu ”Konstitutivnost naroda protiv građana i demokratske države BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničari su bili Senadin Lavić, Slaven Kovačević i Nerin Dizdar.

Lavić je naglasio kako niko od uvodničara nije protiv konstitutivnosti naroda ili ravnopravnosti naroda u BiH. Dodao je kako će pokušati dokazati kako se taj koncept zloupotrebljava i na koje načine.

Lavić je izložio nekoliko teza u kojima se pokazuje da koncept konstitutivnosti naroda ”služi za nešto drugo, a ne za ravnopravnost naroda u BiH“.

”Prije svega treba nalagati činjenicu da preko ‘konstitutivnosti naroda’ što je unutarbosanska stvar, izvanbosanske političke opcije iz Srbije i Hrvatske ostvaruju dominaciju u BiH nad dijelom stanovništva i kontroliraju teritorije na kojima bosanski Srbi i bosanski Hrvati žive”, izjavio je Lavić.

Dodao je kako tako ”bosanski Srbi i bosanski Hrvati služe svojim ‘matičnim’ državama izvan Bosne često kao pijuni ili marionete u njihovim hegemonijskim projektima, a u Bosni se nazivaju konstitutivnim narodima”.

Lavić je rekao kako koncept konstitutivnosti naroda treba da posluži kako argumentaciona osnova za političku zamisao da ”tri naroda ‘konstituiraju’ državu Bosnu i Hercegovinu, da je oni uspostavljaju svojom političkom voljom.

”Ako su Srbi i Hrvati konstitutivni u BiH, zašto onda nisu Bošnjaci konstitutivni u Srbiji i Hrvatskoj po istom obrascu kakav su nam ponudili Tuđman i Milošević 1993. godine za Bosnu? Zašto hrvatski Srbi nisu konstitutivni u Hrvatskoj?”, upitao je Lavić.

Rekao je kako preko koncepta konstitutivnosti naroda Srbija i Hrvatska direktno provode ”svoje hegemonijske politike na tlu države BiH i utiču na unutarnji suverenitet”.

Lavić je rekao kako se se pojavljuje model patronizma, odnosno brige za svoje ”sunarodnjake” koja se pretvara u plansko ometanje bosanskog prosperiteta. Kazao je kako je njihov zahtjev odnosno glavna misao, da umjesto etničko-teritorijalnog koncepta ”konstitutivnosti naroda” treba uvesti koncept ravnopravnosti građana na svakom dijelu države BiH.

Slaven Kovačević je kazao kako sam termin konstitutivnosti znači nešto sasvim drugo od onoga kako ga određene političke elite koje žele da vladaju, predstavljaju.

“Danas smo ovdje da te manipulacije razotkrijemo u jednoj finoj akademskoj diskusiji i da pošaljemo građanima poruku: Nemojte nasjedati na nešto što nije tačno”, pozvao je Kovačević.

Dodao je kako građani BiH utvrđuju Ustav BiH.

”Konstitutivni elementi ove zemlje su svi njeni građani, a ne konstitutivni narodi, kako neko to želi predstaviti”, rekao je Kovačević.

Dizdar je izjavio kako kada se govori o konceptu konstitutivnosti treba znati tri suštinske stvari.

”Prva stvar je da koncept konstitutivnosti, kakav imamo u BiH, ne postoji niti u jednoj demokratskoj državi svijeta”, naglasio je Dizdar koji je dodao kako on ne postoji jer je sam po sebi “nedemokratski i anticivilizacijski“.

Dizdar je naglasio da ideja da određene kategorije stanovništva imaju povlašteni status je sama po sebi diskriminatorna, jer svi oni koji nemaju taj status su uskraćeni za svoja temeljna prava”.

”Koncept konstitutivnosti ne samo da je diskriminatoran nego je on i rasistički, jer određenim kategorijama stanovništva na osnovu njihovog etničkog porijekla garantuje pozicije, funkcije i konkretno poluge moći unutar državnog sistema“ , rekao je Dizdar.

Prema njegovim riječima, BiH ne može ući u Evropsku uniju (EU) sa trenutnim konceptom konstitutivnosti, on mora biti napušten.

”Država BiH mora biti ustanovljena kao građanska država kako bi BiH ušla u EU”, naglasio je Dizdar.

Na kraju je dodao kako uspostava građanskog društva ni na koji način ne uslovljava ustroj države.

 

 

 

~ Demos

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba