~ Portal za razvoj demokratske i pravne svijesti u BiH ~

~ Korupcija je rak za demokratiju ~

Log In

Kome ide naš novac: Ništa ne rade, troše milione i imaju plate kao iz snova

Portal demos.ba istražio je koliko novca građana Bosne i Hercegovine odlazi za finansiranje raznih Agencija na državnom nivou koje se finansiraju novcem poreskih obveznika i koliki su to iznosi. Ko sve radi u tim Agencijama, kolike su im plate, šta im je posao i druga pitanja uputili smo na adrese nekih od tih ustanova. Moramo priznati da ima tu jako zanimljivih ustanova, institucija sa egzotičnim imenima gdje vjerovatno ni oni sami pojma nemaju šta im je posao i zbog čega primaju platu, ali kao da je to nekoga briga jer to sve finansiraju građani Bosne i Hercegovine.

Agencija za antidoping kontrolu BiH ima budžet od 724.000 maraka, ali nema svoj laboratorij, nego testiranja vrši u specijaliziranim laboratorijama za koje mora dodatno plaćati troškove. Ova Agencija ima devet zaposlenih, a njen ravnatelj Slavko Matić ima neto platu koja iznosi 2.935 maraka. Zanimljiva je sistematizacija radnih mjesta u Agenciji za antidoping kontrolu gdje imamo recimo pomoćnika ravnatelja za administraciju, međunarodnu saradnju i odnose s javnošću (neto plata 1.798 maraka). Tu je dalje i stručni savjetnik za računovodstvene, materijalno finansijske poslove  i poslove javne nabave (1.402 marke).

Međutim, sljedeći stručni saradnik jeste onaj za odnose s javnošću, a već na toj poziciji imamo pomoćnika ravnatelja što znači da pomoćnik ima svog savjetnika koji ima platu od 1.083 marke. I tu nije kraj sa savjetnicima pomoćnika, pa dalje imamo višeg referenta za administratvno-tehničke i blagajničke poslove, stručnu savjetnicu za doping kontrolu i terpaijska izuzeća te još dva savjetnika koji su lijepo plaćeni. Zanimalo nas šta su u ovoj Agenciji uradili do sada i dobili smo odgovor da su bili na desetak sportskih takmičenja, većinom lokalnog karaktera i nekolika međunarodna takmičenja.

Čak je i mušičarenje (ribolov) bilo pokriveno aktivnostima ove Agencije i baš je zanimljivo kako se ribolovci mogu dopingovati, ali dobro. Idemo dalje.

Znate li da postoje Uprava za zaštitu bilja, Agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost BiH, Centralna harmonizacijska jedinica? Znate li šta im je svrha? Znate li da ove institucije imaju po 30-tak uposlenih, čije plate se u prosjeku kreću od 2.000 do 3.000 maraka. Da imaju službene automobile. Znate li da im je glavni posao da putuju, održavaju seminere, ručkove i "vise"na telefonu.

Iako su postojali navodi o ukidanju bespotrebnih državnih agencija još prije dvije godine, uposlenici mnogih institucija i dalje nemilice troše novac. 

Postoje agencije za sve i svašta, sa velikim brojem uposlenika i jakim budžetom, kojeg troše uglavnom na svoje plate, i često su same sebi svrha. No, to izgleda, nije briga nikoga u ovoj zemlji.

Institucija koje zapošljavaju državne službenike, na nivou BiH ima 69. Tu su se "ušuškale" mnoge agencije, čije i samo ime govori da ne služe ničemu, osim "uhljebljenju" sinova i kćerki onih koji su već zauzeli fotelje na važnijim funkcijama. Ili, ta mjesta čekaju njihovu djecu, koja se školuju na svjetskim unevrzitetima. Upravo je to razlog zbog kojeg nisu, niti će biti ukinute. Gdje će raditi djeca, koja su se tako vrijedno trudila da završe fakultete u Beču, Londonu i sličnim mjestima. U tim agencijama ih niko neće nadgledati i kontrolisati, tako da su mirni do penzije.  

Svakom je jasno da je ovako veliki broj agencija, direkcija i raznih instituta, previše za jednu malu zemlju, sa ekonomijom kao što je bosanskohercegovačka, no, važno je da svaka ima direktora, zamjenika direktora, pomoćnika direktora, pa i savjetnika direktora. Te nekoliko poslušnika, ili kako bi to oni često znali kazati, ljudi od povjerenja. Koga briga imaju li razni stručni saradnici i sekretarice adekvatno obrazovanje. Na posao u ovim agencijama, često se "upada" i bez konkursa. Bitno je samo da ste odani i da vam tata ili mama imaju važno ime. Kada bi se izvršila detaljna analiza o radu i funkcionisanju ovih agencija, zasigurno bi se došlo do šokantnih podataka.

Rijetki znaju da u BiH imamo i Agenciju za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost u kojoj radi jedna osoba. Postojao je plan da se zaposli još 19 osoba koje treba da potroše gotovo 1.500.000 maraka, od čega za nabavku opreme 200.000, a ostatak za plate. Pored mnoštva agencija, u BiH su formirane i različite komisije, direkcije, centri i savjeti, koji poreske obveznike godišnje koštaju milione, a njihov rad i nije uopće vidljiv. Ove institucije niko ne kontroliše, niti razmišlja trenutno o njihovom smanjenju, kako bi se konačno napravio neki iskorak u ovoj državi. 

A pitanje je i  trebamo li uopšte očekivati da neko djeluje, jer zašto bi sami sebi „skakli u stomak“. U tim agencijama i institucijama su zaposlena njihova djeca, supruge i rodbina, pa zašto bi ih tek tako ostavili bez luksuza u kakvom su sada. Ovakav cirkus nema nigdje u svijetu, ovo je moguće samo u Bosni i Hercegovini.

~ Demos

Mišljenja iznešena u tekstovima ne označavaju nužno stavove portala Demos.ba